Er din tid snart forbi, Almelid?

NHO-sjefen krever at de folkevalgte på Stortinget må få på plass frihandelsavtalen før de kan ta ferie. En avtale basert på et inngrodd gammeldags tenkesett som kun bidrar til at vi går baklengs inn i framtida.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Ole Erik Almelid er administrerende direktør i NHO. Likevel kommer han med en streng formaning til de folkevalgte stortingspolitikerne.

-Ingen får lov til å gå fra jobb før den nye frihandelsavtalen med Storbritannia er på plass, sier Almelid til NTB. Er det NHO som styrer de folkevalgte sin ferie?

Hvem skal ut?

Regjeringa har forhandlet med Brexit på overtid. Derfor haster det med å få avtalen gjennom Stortinget før sommeren. Til høsten, etter valget, kan de 169 folkevalgte plassene være sete for helt andre politikere. Mulig LO får mer makt enn NHO?

Men de eneste utenom NHO, som feiret avtalen med bobler, var statsminister Erna Solberg og næringsminister Iselin Nybø. 

De berørte partene, som forhandlingene dreide seg om, dro heller fram gravølet.

Både fiskeri- og landbruksnæringa var misfornøyd med avtalen. For å få solgt fisk til Fish and chips-øya må Norge importere mat vi kan produsere selv.

Det betyr at egg, kylling, svin og potet er noen av råvarene med britisk flagg som kommer til å ligge i norske butikkhyller framover.

Vil du kjøpe britiske egg til barna dine Almelid?

Per i dag er vi 100 prosent selvforsynt med egg og kylling. Vi trenger med andre ord ikke flere egg eller flere kyllingbryst.

Likevel skal vi importere egg og kylling fra Storbritannia. Egg, som anbefales spises hardkokt. Hvis ikke kan du bli smittet av salmonella. Bakterier som kan være resistente mot antibiotika.

På den andre siden har norske verpehøns og slaktekylling en helt unik dyrehelse.

Derfor kan vi spise egget rått!

Vil du servere ribbe fra britiske svin på julaften, Almelid?

Svinerøkter Richard Lister fra Yorkshire, som produserer 100 000 svin i året, åpnet fjøsdørene for journalist og forfatter Erik Martiniussen som skildrer antibiotikabruken i matproduksjon i boken «Krigen mot bakteriene».

Etter fire uker blir grisungene til Lister tatt fra moren sin og sperret inne i et mørkt, skittent og falleferdig grisehus hvor det knapt er mulig å puste.

Det er verken høy, halm eller rotemasse som smågrisene kan boltre seg i.

Bare kalde båser med en rød, hard gummimatte på gulvet. For å hindre at smågrisene blir syke tilføres antibiotika i drikkevannet.

Svinebonde Lister er én av de industrialiserte bøndene i Storbritannia som bruker aller minst antibiotika. Dette til tross for at han blander premiks av bredspektret antibiotika i fôret til grisene. 

Om NHO sjefen heller velger norsk ribbe til jul er den garantert fri for MRSA. Norge er det eneste land i verden som bekjemper MRSA i svinebesetninger.

Hva er MRSA?

Det er en multiresistent bakterie, en gul stafylokokk som kan gi blodforgiftning.

Hva med gassede poteter Almelid? 

Selv om vi kan forsyne hele den norske befolkning på 5,7 millioner innbyggere med norsk potet året rundt, importerer vi allerede poteter. De franske og israelske potetene som importeres til Norge er gasset med antigromiddel.

Sprøytemiddel som er forbudt å bruke for norske potetdyrkere. Det er på tide at vi får på plass en merkeordning på importerte varer som informerer oss forbrukere om bruk av plantevernmidler som ikke er tillatt å bruke i norskprodusert frukt, grønt og bær.

Når det nå åpnes for import av potet fra Storbritannia – vil vi vite om disse potetene også gasses?

På historisk skraphaug

Etter at en halvkokt flaggermus mer eller mindre har stengt ned hele verden i over ett år, burde konsekvensene av globaliseringens sårbarhet og manglende beredskap være høyt på agendaen i ethvert lederskap og hos enhver folkevalgt.  

Beredskap er å ruste seg for det uforutsigbare. Til det har vi behov for nye ledere som tør å tenke norske ressurser, matberedskap, folkehelse og klimautfordringer under ett. 

Ledere som bytter bort både matberedskap og folkehelse til egen befolkning i frihandelsavtaler er det på tide å kvitte seg med. Det gammeldagse og inngrodde tenkesettet som kun har som formål å tjene noen få og ikke fellesskapet kan aldri bli bærekraftig.

Men de gamle gubbenes tid er dessverre ennå ikke forbi.

Foto toppbilde: Vidar Ruud/NTB

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Heimkunnskap

Vi deler hverdagen fra norsk matproduksjon hver uke.  Den største trusselen for matsikkerheten er to norske bønder som legger ned gårdsbruket sitt hver eneste dag.  Derfor deler vi kunnskap. Vil du ha norsk mat på bordet i fremtiden? Velg klokt. Velg riktig. Velg norsk i dag.

Har du fått med deg disse?

Hva skal du spise denne uka?

Ukas råvarer

Vi spør:

Hva mener politikerne?

Før du forlater meg....Få Heimkunnskap rett i innboksen hver mandag kl 9

Vi deler hverdagen fra norsk matproduksjon.