Pakke med fiskekaker som er hjerteformet

Hjerteløse fiskekaker

Hjertefiskekaker lagd av billig, utenlandsk råstoff serveres norske barn til middag. De inneholder ikke ett gram norsk fisk. Kakene er til alt overmål produsert i Lofoten. Hallo!
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Hjertefiskekakene fra Fiskeriet består av 50% vassild («hvitlaks») og 39% surimi (Alaska pollock). Produktene omsettes av salgsselskapet Sjøfrisk AS, som selger sjømat til REMA 1000. Bak Sjøfrisk AS står sjømatkonsernet Insula, det største i sitt slag i Norden med 17 datterbedrifter.

Gunvor J. Collier, daglig leder av Sjøfrisk AS, forteller til NRK den 22. februar at de importerer hvitlaks og surimi til Lofoten, hvor de hjerteformede fiskekakene produseres.

Det er et paradoks at Norge, som kan forsørge hele Skandinavia med fersk fisk, henter råstoff fra den andre siden av kloden for å lage fiskekaker myntet på det norske markedet. Og det midt i hjertet av Lofoten! Nærmere bestemt Leknes. Ett av argumentene til Collier for å transportere fisk halve jorda rundt for å tilby befolkningen i ett av verdens rikeste land fiskekaker, er at det blir billigere.

Sjømatkonsumet per nordmann har falt kraftig de siste årene. Sjøfrisk og REMA 1000 tror at det reduserte inntaket av sjømat skyldes at folk i Norge ikke har råd til å kjøpe fisk.

«Det norske folk, som bor i et av verdens rikeste land, har ikke råd til å kjøpe norsk fisk?

Manglende tilgjengelighet er den viktigste årsaken til at fiskeråvarene i verdensklasse ikke inntas på norske middagsbord. Dagligvarekjedene eller «plastmarkeder», som de har utviklet seg til å bli, tilbyr ikke lenger ferskvarer. Det betyr at vi ikke får kjøpt fersk, norsk fisk i butikkene. Konsekvensene av manglende fersk fisk er at kunnskapen om tilberedning av råvarene også har forvitret.

Shitt fiske!
Innholdet i de hjerteformede fiskekakene er shittfisk eller vassild fra Færøyene. Der har de spesialisert seg på å fjerne bein fra farsen. I store fabrikktrålere utenfor Alaska og Canada fanges de billige hvitfiskene alaska pollock og pacific whiting. Surimi er mekanisk separert fiskemasse. Vasket i ferskvann. Tilsatt søtstoff og andre stabilisatorer som E-stoffer. Det mest kjente sjømatproduktet av surimi er crabstick.

Sukrer fisken
Det andre argumentet fra produsenten av hjertefiskekakene er at surimi ofte er en favoritt blant barn. Surimi, mekanisk farse, er tilsatt søtningsmiddel. Barn liker det jo søtt! Da kan du som foreldre i god tro hake ut at ungen din har fått i seg fisk. Og det er sunt?

Prislobotomert inn til beinet!
Mange nordmenn vil ha billig mat. «Vi gjør Norge billigere». Har du hørt det før? Hersketeknikken fra dagligvarebransjen om hva vi vil og ikke vil var i ferd med å prislobotomere oss. Tilbud om billig mat ruller ukentlig i reklamepauser. Og for ikke å glemme; VG sin matbørs! Pris er det eneste som teller. Aldri kvalitet.

Noen sover med øynene åpne
Midt oppi en pandemi har folk våknet. Hele 30 prosent av oss som tidligere subbet rundt i super’n på jakt etter noe å spise, sjekker i dag hvor maten vår kommer fra. Det er ikke bare hvor maten er produsert, men også hvordan. Klima, bærekraft og forvaltning av havressurser er noe vi tar på alvor.

Vi har alle et felles, globalt ansvar for at matproduksjon ikke ruinererer planeten vår. De eneste som ikke er opptatt av dette er dagligvarebransjen selv. Det er som min avdøde filletante Magda bestandig sa:

Penga styrer verden. Og verden bedras!

PS: Lag dine egne, norske fiskekaker på 20 minutter
(Råvarer fra kalde, klare og rene norske farvann)

Velg hyse, sei, lange eller lysing med gode binde-egenskaper. Torsk har ikke den samme egenskapen. Du kan blande 70/30 hyse og torsk.

Ingredienser

400 gram hyse
2 ts salt
1 egg
1 ss potetmel
1 dl fløte
1 liten løk
2 ss hakket gressløk (kan sløyfes)

Fremgangsmåte

Start med kjøleskaps-kalde ingredienser. Del fisken og kjør til farse i kjøkkenmaskin sammen med salt. Tilsett egg, potetmel, finhakket løk og fløte. Stekes i en blanding av olje og smør på middels varme til de er gyldne.

God middag!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Heimkunnskap

Vi deler hverdagen fra norsk matproduksjon hver uke.  Den største trusselen for matsikkerheten er to norske bønder som legger ned gårdsbruket sitt hver eneste dag.  Derfor deler vi kunnskap. Vil du ha norsk mat på bordet i fremtiden? Velg klokt. Velg riktig. Velg norsk i dag.

Har du fått med deg disse?

Hva skal du spise denne uka?

Ukas råvarer

Før du forlater meg....Få Heimkunnskap rett i innboksen hver mandag kl 9

Vi deler hverdagen fra norsk matproduksjon.