Hva mener politikerne om svinn av potet?

Vi importerer stadig mer av den maten vi allerede produserer.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Samtidig som vi importerer 35 prosent av alle matpoteter vi spiser, blir 30 prosent av potetene fra den norske potetdyrkeren definert som svinn. Det betyr at 50 millioner kilo potet som kommer opp av norsk jord hvert år ikke er egnet til noe annet enn avrens. Det er rundt 15 prosent mer enn total import av matpotet (2018 tall).

Hva mener du om det?

Geir Pollestad (Sp)
Det er helt meningsløst. Vi i Senterpartiet støtter 100% opp om arbeidet med å redusere matsvinn – da må det ryddes opp i denne typen systemsvikt. Vi vil også fokusere mye mer på å vise hva som er norske produkter slik at forbrukerne kan velge norsk. Og utseendepresset i frukt- og grøntdisken må kjedene ta et oppgjør med.

Torgeir Knag Fylkesnes (SV)
Svarte ikke.

Nils Kristian Sandtrøen (Ap)
Svarte ikke.

Margunn Ebbesen (H)
Svarte ikke.

Morten Ørsal Johansen (FrP)
Svarte ikke.

Steinar Reiten (KrF)
Vi må kaste mindre mat! Der må vi alle gjøre vårt. «Årets unge bønder» 2020 er eksempel til etterfølgelse i bærekraft og lavere matsvinn. De selger småpoteter i egen innpakning som delikatessepoteter. Hver av oss kan spørre etter, og velge, norske produkter i butikken.

André N. Skjelstad (V)
Svarte ikke.

Harald Moskvil (MDG)
Matsvinn er et stort bærekraftsproblem. Det går utover økonomien for bonden og er sløsing med ressurser. Vi ønsker en politikk hvor kvalitet lønner seg og hvor mat brukes som mat. MDG vil fremme potet- og grøntproduksjon mange steder i landet, slik at folk kan få kortreiste varer.

Silje Josten Kjosbakken (R)
Svarte ikke.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Har du fått med deg disse?

Hver mandag kl. 9:

Takk for Maten!

Hva skal du spise denne uka?

Ukas råvarer

Før du forlater meg....Få Heimkunnskap rett i innboksen hver mandag kl 9

Vi deler hverdagen fra norsk matproduksjon.