#fisketirsdag

Kampen for sjømaten (K1)

6. mai 2025

Foto: Anne Andersen

Endelig tirsdag!

Det er lett å hive seg på sjømattrenden da jeg ikke lenger har ansvar for barn, tenker jeg på min ukentlig beredskapstur til fiskehandler’n. 

Redselen for å feile med tilberedning og tilbehør med de ukjente råvarene var ofte så stor at det var lettere for meg å gå forbi fiskedisken. 

Det er litt vondt å tenke på at min egen manglende kunnskap stadig vekk frarøvet ungene mine gevinstene av sjømaten og ikke minst gleden. 

Hvorfor spiser vi ikke mer fisk?

Forvitrer kunnskapen i takt med manglende tilgjengelighet av fersk sjømat? 

Har frosne, halvfabrikerte råvarer, som aldri kan skape sjømatglede, blitt oppvekstvilkårene i verdens niende største fiskerinasjon?

Er prisen på fersk sjømat for høy for vanlige folk?

Mens staten renner over av penger fra et dysfunksjonelt energimarked, må veldig mange prioritere de økte offentlige utgiftene foran helsegevinstene ved et blått kosthold. 

Eller forventer myndighetene at folk skal sitte å spise middag med dunjakke på for å følge kostholdsrådene.

Fisk er mer enn mat

-Vi må igjen være forberedt på at krig kan ramme Norge, sier statsminister Jonas Gahr Støre til Dagens Næringsliv. 

I fem måneder har regjeringen jobbet med å veve sammen beredskapsplaner og kriseressurser til en ny nasjonal sikkerhetsstrategi. 

Statsministeren gir et viktig råd til folk flest.  

-Følg med og tenk selv. 

Da tenker jeg at det hadde vært lurt av myndighetene og hatt en beredskapsplan for hvordan de skal få distribuert fisken vår fra fjord til norske middagsbord om krig eller andre kriser inntreffer. 

Høylytt rauting

Med største selvfølgelighet tar norsk landbruk eierskap og markedsfører seg selv som eneste løsning for produksjon av mat til folket i en urolig tid.

Landbrukslobbyen benytter lav selvforsyning av landbruksprodukter for alt det er verdt i alle kanaler.  

Om krig eller kriser rammer oss er det ikke selvforsyningsgraden som avgjør om vi blir mette eller ikke.    

Det er dekningsgraden. 

Når de ufattelige ressursene våre av fisk regnes med i den nasjonale krisedietten, er dekningsgraden for mat på det norske folk sitt bord på langt over 90 prosent.

Fjern momsen på fisk

-Norges beredskap er, når det kommer til stykket, summen av den enkeltes motstandskraft, sa Kongen i Nyttårstalen 2023. 

Om kunnskapen om norsk, fersk sjømat forvitrer i takt med økte priser, er det enkelt for myndighetene å øke den enkeltes motstandskraft. 

Styrk beredskapen.

Fjern momsen på fersk fisk.

Øk din egen beredskap!

© Copyright Heimkunnskap

Endelig tirsdag!

Det er lett å hive seg på sjømattrenden da jeg ikke lenger har ansvar for barn, tenker jeg på min ukentlig beredskapstur til fiskehandler’n. 

Redselen for å feile med tilberedning og tilbehør med de ukjente råvarene var ofte så stor at det var lettere for meg å gå forbi fiskedisken. 

Det er litt vondt å tenke på at min egen manglende kunnskap stadig vekk frarøvet ungene mine gevinstene av sjømaten og ikke minst gleden. 

Hvorfor spiser vi ikke mer fisk?

Forvitrer kunnskapen i takt med manglende tilgjengelighet av fersk sjømat? 

Har frosne, halvfabrikerte råvarer, som aldri kan skape sjømatglede, blitt oppvekstvilkårene i verdens niende største fiskerinasjon?

Er prisen på fersk sjømat for høy for vanlige folk?

Mens staten renner over av penger fra et dysfunksjonelt energimarked, må veldig mange prioritere de økte offentlige utgiftene foran helsegevinstene ved et blått kosthold. 

Eller forventer myndighetene at folk skal sitte å spise middag med dunjakke på for å følge kostholdsrådene.

Fisk er mer enn mat

-Vi må igjen være forberedt på at krig kan ramme Norge, sier statsminister Jonas Gahr Støre til Dagens Næringsliv. 

I fem måneder har regjeringen jobbet med å veve sammen beredskapsplaner og kriseressurser til en ny nasjonal sikkerhetsstrategi. 

Statsministeren gir et viktig råd til folk flest.  

-Følg med og tenk selv. 

Da tenker jeg at det hadde vært lurt av myndighetene og hatt en beredskapsplan for hvordan de skal få distribuert fisken vår fra fjord til norske middagsbord om krig eller andre kriser inntreffer. 

Høylytt rauting

Med største selvfølgelighet tar norsk landbruk eierskap og markedsfører seg selv som eneste løsning for produksjon av mat til folket i en urolig tid.

Landbrukslobbyen benytter lav selvforsyning av landbruksprodukter for alt det er verdt i alle kanaler.  

Om krig eller kriser rammer oss er det ikke selvforsyningsgraden som avgjør om vi blir mette eller ikke.    

Det er dekningsgraden. 

Når de ufattelige ressursene våre av fisk regnes med i den nasjonale krisedietten, er dekningsgraden for mat på det norske folk sitt bord på langt over 90 prosent.

Fjern momsen på fisk

-Norges beredskap er, når det kommer til stykket, summen av den enkeltes motstandskraft, sa Kongen i Nyttårstalen 2023. 

Om kunnskapen om norsk, fersk sjømat forvitrer i takt med økte priser, er det enkelt for myndighetene å øke den enkeltes motstandskraft. 

Styrk beredskapen.

Fjern momsen på fersk fisk.

Øk din egen beredskap!

© Copyright Heimkunnskap

Mariann Tveter

Formidler

Mariann Tveter
Mariann Tveter

Del

Kommer

Skaff deg en fiskehandler