Kjøttstykke og bestikk

Kjøtt spiser vi bare i jula, hilsen Arild!

Kjøttfri mandag er ikke lenger nok for Hermstad og MDG.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Kjøttfri mandag er ikke lenger nok for Hermstad og MDG. Til nød kan miljøforkjemperne la oss få lov til å spise kjøtt på søndag. Men aller helst kun til høytider.

Den 30. november la MDG fram forslaget til nytt partiprogram. Nestleder Arild Hermstad, som er fotografert på trikken uten det påbudte munnbindet, forteller til Dagbladet at Miljøpartiet de Grønne ikke lenger bare vil redusere kjøttforbruket.

Det norske folk skal halvere inntaket av kjøtt. MDG vil skru tida til da søndagsmiddagen med steik og koteletter var ukas høydepunkt. Aller helst vil MDG at norsk husmannskost bare blir servert på middagstallerkener ved høytider.

Soya er fy, fy

MDG skal ikke tvinge noen. De vil politisk stimulere til sin egen matmeny. For å begrense kjøttforbruket har MDG i partiprogrammet gått inn for å forby import av soya fra Brasil fra 2025.

Soyabønner, som ikke kan dyrkes i Norge, er en av råvarene i kraftfôret. En viktig proteinkilde for husdyra. Det forskes på alternativer som både kan erstatte soya og produseres i Norge.

Hermstad mener likevel at kraftfôr, som benyttes til å produsere kjøtt og mjølk, inneholder for mye importerte råvarer. Det legger for stort beslag på andre lands landbruksarealer.

Han trekker frem kjøtt, som er merket med dyrevernmerket til Dyrevernalliansen, som et klart bedre alternativ. Kjøtt produsert med økologisk kraftfôr.

Goddag mann økseskaft!

Hva inneholder økologisk kraftfôr, Hermstad? Råvarene i økologisk kraftfôr er ofte ikke mer enn 20 prosent norskprodusert. Resten må importeres. Delvis fra Asia. Til forskjell fra konvensjonelt kraftfôr, som kan inneholde opptil 90 prosent råvarer produsert på norsk jord.

Det betyr at MDG mener at økologiske råvarer, som fraktes jorda rundt, hverken legger beslag på andre lands arealer eller bidrar til klimagassutslipp. Dette henger ikke på greip!

Vi er en nasjon av grønnsak-spisere

Siden vi bare skal spise kjøtt på søndager, må vi spise noe annet de andre seks dagene i uka. Oppdrettslaks blir sidestilt med kjøtt. Fôret til laksen inneholder også soya fra Brasil. Da blir det grønnsaker og forhåpentligvis annen fisk.

Mer grønnsaker skal MDG skaffe til veie ved hjelp av landbruksstøtten. Miljøforkjemperne skal vri norsk landbruk fra kjøttproduksjon til grønnsaksproduksjon. Det betyr at dyrkbar jord, som kun utgjør tre prosent av Norges areal, må produsere mesteparten av kaloribehovet til 5,7 millioner nordmenn ukentlig.

Mindre antibiotika – mindre Covid-19?

Videre vil strengere krav til dyrevelferd ifølge MDG redusere kjøttforbruket ytterligere. Partiet vil forby import av kjøtt som ikke tilfredsstiller norske krav til dyrevelferd. Det blir enkelt Arild – når vi vet at norsk landbruk bruker vesentlig mindre antibiotika i dyrehold sammenliknet med andre Europeiske land.

Friske dyr trenger ikke medisiner. God dyrehelse er god dyrevelferd, noe som igjen bidrar til god folkehelse med mindre fare for antibiotikaresistente bakterier. Forskning i etterkant av Covid-19 vil vise om underliggende resistente bakterier i en befolkning kan være en årsak til at enkelte land har hatt en høyere dødsrate enn Norge.

Ikke smør på brødskiva

Det eneste kjøttet MDG vil gi oss lov til å spise er det kjøttet vi har produsert på egne areal uten kraftfôr. Det betyr at kua, som produserer både mjølk og kjøtt, vil halvere mjølkeproduksjonen ved bare å spise gras. I 2020 har vi produsert for lite mjølk Hermstad. Tine må importere mjølkepulver til ku-landet Norge for første gang på 25 år.

Blir løsningen fra MDG at vi kun får lov å drikke mjølk annenhver dag? Fløte i sausen bare én gang i måneden og smør på skiva i uker med oddetall?

Lam i ulveklær

Lam, Hermstad, er det kjøttet vi har forutsetninger for å doble produksjonen av. Helt uten bruk av kraftfôr. Det er bare to problemer MDG må løse. Det ene er ulv. Det andre er den konsentrerte matmakta som ikke gir oss fri tilgang til dette kjøttet. Problemet er at vi får ikke kjøpt det, Hermstad. Lam, produsert av gratis fornybare ressurser, er ikke tilgjengelig i butikk året rundt. Enten blir de spist av ulv eller så ligger de på frys.

Er det noen som synes Erna gnager litt vel mye om den meter’n rundt julebordet? Tenk om hun også skulle bestemt hva vi skulle spise. Den friheten har vi heldigvis fremdeles.

God Jul! Håper juleribba smaker, Arild!

PS: Til alle bønder fra nord til sør i vårt langstrakte vakre land. Til dere som har stilt opp for oss, det norske folk, og produsert det remmer og tøy kunne holde i dette vanskelige året.

Takk for Maten!

Heimkunnskap er tilbake med nye artikler mandag 11. januar 2021.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Heimkunnskap

Vi deler hverdagen fra norsk matproduksjon hver uke.  Den største trusselen for matsikkerheten er to norske bønder som legger ned gårdsbruket sitt hver eneste dag.  Derfor deler vi kunnskap. Vil du ha norsk mat på bordet i fremtiden? Velg klokt. Velg riktig. Velg norsk i dag.

Har du fått med deg disse?

Hva skal du spise denne uka?

Ukas råvarer

Vi spør:

Hva mener politikerne?

Før du forlater meg....Få Heimkunnskap rett i innboksen hver mandag kl 9

Vi deler hverdagen fra norsk matproduksjon.