Manipulerer poteter, mens ungdom får trua tilbake!

Tom Brauter er sannsynligvis én av Norges mest lidenskapelige potetdyrkere. Men han produserer ikke bare kvalitetsknoller på matbordet. Tom skaper også ungdom som får trua på seg sjøl og egne talenter.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Tom Brauter er mer enn normalt opptatt av potet. På én av sine utallige studieturer til fjern og nær plukket han opp teknikken med lysgroing av poteter i Nederland. 

-Jeg lurer potetene til å tro på et liv i luksus ved å starte potetsesongen allerede i mars-april når jeg setter frøpotetene ut i det lyse uthuset til lysgroing.

Der blir potetene manipulert av de gode forholdene til å tro at det blir en maksimal sesong. Derfor setter de unormalt mange skudd eller groer, forteller den entusiastiske potetbonden fra Grue kommune i Solør.

Uthuset fylles med 85 tonn frøpoteter tidlig på våren. 360-400 døgngrader gir potetene et forsprang.

Potet er ikke bare potet

Trodde du potetproduskjon var plankekjøring? Det er forskning på høyt nivå det som skjer i potetåkeren i Grue.

Tom Brauter konkurrerer hvert år mot seg sjøl. Poteter med god smak og kvalitet er målet til potetdyrkeren. Det betyr størst mulig avling av klasse1-poteter. 

-Det er nytteløst å levere tonnevis av potet til pakkeriet dersom mesteparten sorteres ut og vrakes, poengterer Tom. Da blir det lite til salt i maten. For å finne ut hvilke tiltak som skaper resultater er Tom forsiktig med å endre for mange faktorer på en gang. 

-Da vil jeg aldri erfare hva det er som gir framgang, erkjenner potetdyrkeren.

Camilla Bye har travle dager som rådgiver i Norges største potetdistrikt Solør.

Lager egen matpakke til plantene

Tom Brauter samarbeider tett med Camilla Bye fra Norsk Landbruksrådgivning. Camilla, som er potetrådgiver, tar ulike prøver av potetplantene til Tom gjennom sesongen.

For å finne ut nøyaktig hva plantene har behov for av gjødsel måler Camilla innholdet av nitrat i stilken.

Prøver blir også sendt til England for at Tom skal få en oversikt over statusen til micro- og næringsstoffene. Basert på prøvesvarene tilpasser Tom en mikstur av akkurat den næringa potetplantene har behov for.

Tom Brauter forklarer hvordan den trådløse lagringsteknologien fra Seven Sense fungerer.

Full kontroll på lageret

Kravet til kvalitet i åkeren er ikke nok. Kravet til kompetanse om lagring er like viktig. Produksjon av mat foregår i en kort sesong, mens råvarene som produseres skal overvintre. 

Derfor har Tom skaffet seg teknologi som gir best mulig lagring av potet. Teknologien måler temperatur, fuktighet og CO2.

Fra en sentral i potetlageret sendes måleresultatene rett inn på mobilen til Tom, som til enhver tid kan holde seg oppdatert om kravet til lagring holder mål.

Bobla fra 70-tallet rulles inn i klasserommet.

Jakten på ditt eget talent

Tom sine ferdigheter fra potedyrkinga benytter han til å gi unge mennesker et meningsfylt liv. Det bærer gårdstunet hos potetprodusenten også preg av.

Klasserommet er byttet ut med verksteder der mekanikk og sveising står på timeplanen. Håndverksfag er etterspurt kompetanse både i landbruk og samfunnet ellers.

Alle er gode på noe, og Tom hjelper ungdommene til å finne fram til deres rette «hylle». Følelsen av å mestre en jobb kan bli selve limet i et menneskeliv. 

-Noen er født med en sølvskje i munnen, mens andre er født i en steinrøys. Det betyr ikke at ikke alle kan lykkes. Alle har et talent. Det handler bare om å finne ut hva det er, understreker Tom.

Det gode liv rundt kjøkkenbordet

For å trene på sosiale ferdigheter er kjøkkenet en egnet læringsplass. Varm lunsj rundt et bord uten mobiltelefoner gir rom for de gode samtalene. Tom tilbyr også skoleungdommen sommerjobb. 

-Det å lære seg til å stå opp om morran, og at lønn kommer etter innsats, er grunnleggende kjøreregler du kan komme langt med her i livet, lyder rådet fra en som vet hva han snakker om. 

Potetbonden metter ikke bare sultne mager.

Han kan også gjøre underverker på flere områder her i livet.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Heimkunnskap

Vi deler hverdagen fra norsk matproduksjon hver uke.  Den største trusselen for matsikkerheten er to norske bønder som legger ned gårdsbruket sitt hver eneste dag.  Derfor deler vi kunnskap. Vil du ha norsk mat på bordet i fremtiden? Velg klokt. Velg riktig. Velg norsk i dag.

Har du fått med deg disse?

Hva skal du spise denne uka?

Ukas råvarer

Vi spør:

Hva mener politikerne?

Før du forlater meg....Få Heimkunnskap rett i innboksen hver mandag kl 9

Vi deler hverdagen fra norsk matproduksjon.