Om Heimkunnskap

Mariann Tveter

Da jeg haket ut to håpefulle etter 20 år som alenemor, takket jeg også for 12 år i ICA Norge. Jeg etablerte Heimkunnskap og byttet ut drakter, nylonstrømper og stiletthæler med fjøsstøvler og kjeledress. Fra å selge maten, ville jeg vite mer om hvordan maten vår blir produsert. Jeg dro til Innlandet for å finne svar. Norges største jordbruksfylke. I 2016 startet reisen fra fjøs til fjøs. 

Den som overrasket meg aller mest var bondens kunnskap. Kunnskapen som gir oss trygg mat på bordet tre ganger om dagen. Etterhvert som jeg ervervet kunnskap forstod jeg at norsk landbruk også bidrar til den norske folkehelsa. I 1996 startet en samlet husdyrnæring prosjektet «Friskere dyr mindre bruk av antibiotika».

Dame holder grisunge i fjøs

I dag ligger den norske bonden på verdenstoppen i minst bruk av antibiotika per produsert kilo kjøtt. Når vi vet at all bruk av antibiotika fører til resistens er vi bedre forberedt på verdens største helsetrussel «antibiotikaresistente bakterier».

Flere enn meg mangler kunnskap om hvordan den norske bonden produserer maten vår. Derfor deler jeg kunnskap. Hver mandag kl 9 kan du lese Takk for Maten! En artikkel om hverdagen fra norsk matproduksjon. 

Dame i fjøs

Du og jeg kan spise hva vil vil og når vi vil. Sesongene viskes ut. Kanskje matgleden også. I tillegg importerer vi mat som vi kan produsere selv. Det betyr at vi utnytter andre land sine landarealer. Spiser vi mer av råvarene bonden produserer når de produseres kan vi skape matglede og variasjon av sesongens norske råvarer. Hver onsdag kl 9 deler vi oversikt over «Ukas råvarer i sesong». Du får også oppskrift som gir inspirasjon til bruk av råvarene. 

Myndighetene har ansvaret for matsikkerheten til det norske folk. Selv om FN anbefaler alle land å produsere mer mat til egen befolkning, legger to norske bønder ned gårdsbruket sitt hver eneste dag. Hvordan har politikerne tenkt å sikre mat til deg og meg i fremtiden? Vi spør! Les hva politikerne svarer hver fredag kl 9.

Dame og høne som flyr foran en rød pickup

Ta kontakt