bilde3_om_1100x300_nytt
toppbilde_om_ny

Om oss

bilde2_om_1100x300
bilde2_om_1100x300

Etter 12 fantastiske år i ICA Norge satte jeg stiletthælene på hylla og fant fram fjøs-støvlene. Den massive kritikken av den norske bonden trigget meg på innsiden av fjøsdøra. De siste syv årene har jeg derfor vært ute i felten og ervervet kunnskap om hva Norge er skapt for å produsere og hvordan maten vår blir produsert. Det utradisjonelle karrierevalget fra bord til jord har gitt meg evner til å forstå sammenhenger. Kunnskap jeg deler ukentlig med mine 37 000 følger. Det skaper engasjement. Hvert år når Heimkunnskap rundt 10 millioner personer på sosiale medier.

 

Villige husdyrbønder har åpnet fjøsdøra for meg. Bøndene har tatt meg med på en kunnskapsreise uten sidestykke. Læren om graslandet Norge og fotosyntesen ble satt i et helt nytt perspektiv da jeg tok i mot mine første tre små lam. Da tankbilsjåfør Ivar inviterte meg med på mjølkerute 1105 forstod jeg hvorfor jeg kan gripe mjølka fra kjøla uten en tanke om mjølka er trygg. Det passer nemlig Ivar på. Sånn er det også med kylling, egg og kjøtt. Bonden sin unike kunnskap, som er ervervet gjennom generasjoner, bidrar til trygg mat på bordet for oss.

bilde_om_heimkunnskap_1100x300
bilde_om_heimkunnskap_1100x300

10. mars 2020 skrev jeg «Går du i fella» på FB. Den handlet om dagligvarekjedene sin import av poteter på bekostning av norske potetdyrkere. Teksten gikk viralt. I dag er den delt over 35 000 ganger og har nådd mer enn 3 millioner personer. Det ble starten på et samarbeid med potetdyrkere i Norges potetkammer. En verdikjede så pill råtten at vanlig folk har vanskelig for å tro at det er sant.

 

Det som har overrasket meg aller mest i møte med norske bønder er hvor kunnskapskrevende det er å produsere trygg mat. Mat mange av oss tar for gitt. Selv om den norske bonden ligger i verdenstoppen, hører vi sjelden noe om fortrinnene. Ambisjonen min med Heimkunnskap er at vanlig folk skal forstå hvorfor vi skal velge norsk. Mange av tilbakemeldingene fra følgere er akkurat dette. De melder tilbake at de forstår sammenhengene mellom norsk matproduksjon, folkehelsa og forsvarets evne til å forsvare oss. De har rett og slett endret handlevaner.

 

Det mest bekymringsfulle i møte med de kriser og trusler verden i dag står overfor er at Norge er ett av landene med lavest selvforsyning av landbruksprodukter til egen befolkning. Vi importerer til og med mat vi kan produsere tryggere selv. Samtidig fortsetter to norske bønder å legge ned gårdsbruket sitt. Hver eneste dag. Gjennomsnittsalderen på den norske bonden er 55 år. Vi har satt oss selv i en ekstrem sårbar situasjon. Med andre ord er vi helt avhengig av å utnytte andre land sine landarealer for å brødfø egen befolkning. Det betyr at globale forsyningslinjer må fungere 24/7 - 365 dager i året.

 

De eneste som kan skape de nødvendige endringene som sikrer oss mat på bordet er du og jeg. Nettopp fordi det vi velger i dag blir produsert i morgen.

 

Heimkunnskap er finansiert og eies og drives av Mariann Tveter. Virksomheten mottar ingen støtte fra norsk landbruk.

 

Følg meg gjerne på
Heimkunnskap.no
Facebook
Instagram
Vil du motta nyhetsbrev finner du påmeldingsskjema nedenfor.

 

For kommersielt samarbeid ta gjerne kontakt med meg på tlf.: 951 44 166 eller mail: mariann@heimkunnskap.no.webist.no.