Sikkert bra nok for oss svina!

Er tysk-importert ribbe, produsert med bredspektret antibiotika i fòret, det vi ønsker å sette tenna i julaften?
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Selv om den norske svinebonden må slakte ned hele besetningen sin om bakterien MRSA kommer innenfor fjøsdøra, stilles det ingen krav til hvordan importert ribbe produseres.

Så når jula ringes inn, og sølvguttene synger Deilig er jorden, kan den importerte juleribba vi serverer være produsert med bredspektret antibiotika i fóret. Eller i drikkevannet til smågrisene som britiske svinebønder praktiserer.

Vi vet jo at all bruk av antibiotika fører til resistens. I mange år har fagfolk informert norske myndigheter om konsekvensene. Om 10 år kan vi bli friske av kreft, men vi kan komme til å dø av en infeksjon. Nettopp fordi vi har brukt opp mulighetene det vidunderlige legemidlet penicillin gir til å redde millioner av liv.

Flaska opp på antibiotika

Det var først da pandemi-bildene rullet over TV-skjermen av utslitte leger og sykepleiere fra Italia og Spania, som reddet liv med livet som innsats, at den vanlige norske forbrukeren fikk kunnskap om verdens største helsetrussel.

Antibiotikaresistente bakterier.

Forskjellen i forbruk av antibiotika mellom norsk og sydlandsk landbruk kom for en dag gjennom spaltemeter på spaltemeter i norsk presse. 

Dette hadde norsk landbruk visst siden 1996 da et samlet norsk husdyrhold startet prosjektet: «Friskere dyr, mindre antibiotika». I dag bruker den norske bonden bare syv milligram antibiotika per kilo produsert kjøtt. Nabolandet vårt Danmark bruker hele 43 milligram, mens Italia og Spania har det høyeste antibiotikaforbruket i hele Europa. 

I Tyskland er det mest bekymringsfulle akkurat nå at det også benyttes reserveantibiotika i svineproduksjon. Dette er legenes siste utvei for å berge menneskeliv når ingen annen antibiotika virker. 

Redda av frossen ribbe

I begynnelsen av september 2020 lå det ikke en eneste norsk griseskrott på lager. Det var tomt, meldte landbruksdirektoratet, som hadde fått melding om dette fra Nortura.

Fortvil ikke, sa direktoratet. Alle får ribbe til jul. Vi har importkvoter tilgode fra EU! Kvoter på frossent svinekjøtt. Det var tomt for svin før jul i 2019 også. Det var før viruset feide inn over landet vårt. 

Bakteriene kommer inn bakvegen

I år kan landbruksdirektoratet melde om budkrig på importkjøtt i oktober og november. Blant de aller ivrigste budgiverne var Nortura sitt datterselskap Noridane.

Det betyr at samvirkebedriften Nortura, som er markedsregulerende på kjøtt og egg i Norge, sitter på alle sider av bordet. Dette fordi det er Nortura som melder inn behov for import til direktoratet.

Selv om Nortura sin analyse for 2022 er en reduksjon av forbruk av kjøtt på 10 prosent, tror ikke landbruksdirektoratet at analysen slår til. Det betyr enda mer import, og for hvert kilo kjøtt vi importerer vil resistente bakterier komme nærmere kjøkkenbenken vår. 

Ta saken i egne hender

Vi må forvente at både Nortura og landbruksdirektoratet har kunnskap om at den norske bonden bidrar til den norske folkehelsa med lite bruk av antibiotika.

Men når vi importerer mat vi kan produsere tryggere sjøl, forstår vi at verdens største helsetrussel ikke blir tatt på alvor. Da er det på tide at vi – svina – flesker til og tar ansvar for egen helse.  

Får du ikke kjøpt norsk ribbe – spis noe annet i jula!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Heimkunnskap

Vi deler hverdagen fra norsk matproduksjon hver uke.  Den største trusselen for matsikkerheten er to norske bønder som legger ned gårdsbruket sitt hver eneste dag.  Derfor deler vi kunnskap. Vil du ha norsk mat på bordet i fremtiden? Velg klokt. Velg riktig. Velg norsk i dag.

Har du fått med deg disse?

Hva skal du spise denne uka?

Ukas råvarer

Vi spør:

Hva mener politikerne?