#fisketirsdag
Skaff deg en fiskehandler (ny)
8. mai 2025
Foto: Mariann Tveter

Endelig tirsdag!
Hver tirsdag fråtser jeg i fiskedisken på MENY.
Det handler ikke bare om sjømatglede med økt inntak av blått kosthold. Helt bevisst er målet mitt å øke min egen beredskapsevne.
Derfor har jeg skaffet meg min egen fiskehandler.
Alexander Vågsvoll, ferskvaresjef på MENY på Ski Storsenter, er min fiskehandler.
Hos Alexander, som tok fagbrev som fiskehandler i 2012, henter jeg inspirasjon og ikke minst kunnskap bak disken.
Jeg sløyer fisk, og tilbereder sesongens råvarer av fiskeskiver, fileter og loin.
Fisk for fisk bygger jeg kompetanse for å øke sikkerheten for mat på bordet vårt.
Meny tar en for laget!
MENY tilbyr 30 prosent på fersk fisk hver tirsdag. Ferskvarekjeden kan hake ut et betydelig samfunnsansvar.
Til en overkommelig kilospris for folk flest fremmer MENY kunnskap om sjømatens betydning for kosthold, klima og beredskap.
Se opp for fisketirsdag.
Skremselspropaganda
Med største selvfølgelighet tar norsk landbruk eierskap og markedsfører seg selv som eneste løsning for produksjon av mat til folket i en urolig tid.
Skremselspropagandaen om at Norge har den laveste selvforsyningen i verden stemmer selvfølgelig ikke, og det skremmer heller ikke på meg.
I denne kalde steinrøysa langt mot nord er vi av helt naturlige årsaker et av de landene i verden med lavest selvforsyning av landbruksprodukter til egen befolkning.
Det er en vesentlig forskjell.
Fisken redder oss
Om krisen rammer oss er det dekningsgrad og ikke selvforsyning som betyr noe.
Selvforsyningsgrad sier noe om hvor mye norsk mat vi spiser, mens dekningsgrad sier noe om hvor mye norsk mat vi kunne ha spist.
Dekningsgraden i Norge er over 90 prosent.
Nettopp fordi Norge er en stormakt når det kommer til produksjon av sjømat.
38 millioner måltider sjømat eksporterer vi hver eneste dag året rundt. Her ligger også sikkerheten for mat på norske middagsbord.
Kollektiv konkurstragedie
Norge har ufattelige fiskeressurser og er verdens niende største fiskerinasjon med verdens nest lengste kystlinje.
Det de færreste vet er at norsk fiskerinæring var på randen av konkurs på slutten av 80-tallet.
Det eneste som reddet fiskerinæringen fra en kollektiv konkurstragedie var å frigjøre seg fra statlige subsidier.
Etter å ha mottatt tilskudd over statsbudsjettet fra 1965, takket de for samarbeidet.
Fiskerinæringen valgte den beinharde veien videre uten subsidier. Den eneste løsningen for å skape lønnsomhet var å bygge merkevare.
Resultatet taler for seg.
Næringen har rett og slett gitt Norge meget gode forhandlingskort på hånda i en urolig verden.
Blir du overrasket?
I 2024 eksporterte Norge sjømat for 175,4 milliarder kroner.
I over 150 land verden rundt kan folk nyte 60 ulike arter fra våre kalde og klare farvann.
De fleste tipper Kina når jeg spør om hvilket land Norge eksporterer mest sjømat til. De blir overrasket over svaret.
Her er de ti største markedene målt i verdi. Alle tall i milliarder kroner.
- Polen: 18,1
- Danmark: 13,8
- USA: 13,3
- Nederland: 11,2
- Frankrike: 10,6
- Kina: 9,4
- Storbritannia: 9,1
- Spania: 8,8
- Italia: 7,4
- Tyskland: 5,7
Klar for mer sjømatglede?

© Copyright Heimkunnskap
Endelig tirsdag!
Hver tirsdag fråtser jeg i fiskedisken på MENY.
Det handler ikke bare om sjømatglede med økt inntak av blått kosthold. Helt bevisst er målet mitt å øke min egen beredskapsevne.
Derfor har jeg skaffet meg min egen fiskehandler.
Alexander Vågsvoll, ferskvaresjef på MENY på Ski Storsenter, er min fiskehandler.
Hos Alexander, som tok fagbrev som fiskehandler i 2012, henter jeg inspirasjon og ikke minst kunnskap bak disken.
Jeg sløyer fisk, og tilbereder sesongens råvarer av fiskeskiver, fileter og loin.
Fisk for fisk bygger jeg kompetanse for å øke sikkerheten for mat på bordet vårt.
Meny tar en for laget!
MENY tilbyr 30 prosent på fersk fisk hver tirsdag. Ferskvarekjeden kan hake ut et betydelig samfunnsansvar.
Til en overkommelig kilospris for folk flest fremmer MENY kunnskap om sjømatens betydning for kosthold, klima og beredskap.
Se opp for fisketirsdag.
Skremselspropaganda
Med største selvfølgelighet tar norsk landbruk eierskap og markedsfører seg selv som eneste løsning for produksjon av mat til folket i en urolig tid.
Skremselspropagandaen om at Norge har den laveste selvforsyningen i verden stemmer selvfølgelig ikke, og det skremmer heller ikke på meg.
I denne kalde steinrøysa langt mot nord er vi av helt naturlige årsaker et av de landene i verden med lavest selvforsyning av landbruksprodukter til egen befolkning.
Det er en vesentlig forskjell.
Fisken redder oss
Om krisen rammer oss er det dekningsgrad og ikke selvforsyning som betyr noe.
Selvforsyningsgrad sier noe om hvor mye norsk mat vi spiser, mens dekningsgrad sier noe om hvor mye norsk mat vi kunne ha spist.
Dekningsgraden i Norge er over 90 prosent.
Nettopp fordi Norge er en stormakt når det kommer til produksjon av sjømat.
38 millioner måltider sjømat eksporterer vi hver eneste dag året rundt. Her ligger også sikkerheten for mat på norske middagsbord.
Kollektiv konkurstragedie
Norge har ufattelige fiskeressurser og er verdens niende største fiskerinasjon med verdens nest lengste kystlinje.
Det de færreste vet er at norsk fiskerinæring var på randen av konkurs på slutten av 80-tallet.
Det eneste som reddet fiskerinæringen fra en kollektiv konkurstragedie var å frigjøre seg fra statlige subsidier.
Etter å ha mottatt tilskudd over statsbudsjettet fra 1965, takket de for samarbeidet.
Fiskerinæringen valgte den beinharde veien videre uten subsidier. Den eneste løsningen for å skape lønnsomhet var å bygge merkevare.
Resultatet taler for seg.
Næringen har rett og slett gitt Norge meget gode forhandlingskort på hånda i en urolig verden.
Blir du overrasket?
I 2024 eksporterte Norge sjømat for 175,4 milliarder kroner.
I over 150 land verden rundt kan folk nyte 60 ulike arter fra våre kalde og klare farvann.
De fleste tipper Kina når jeg spør om hvilket land Norge eksporterer mest sjømat til. De blir overrasket over svaret.
Her er de ti største markedene målt i verdi. Alle tall i milliarder kroner.
- Polen: 18,1
- Danmark: 13,8
- USA: 13,3
- Nederland: 11,2
- Frankrike: 10,6
- Kina: 9,4
- Storbritannia: 9,1
- Spania: 8,8
- Italia: 7,4
- Tyskland: 5,7
Klar for mer sjømatglede?
