Ammekubonde Marianne
Ammekubonde Marianne

Hvem forurenser mest – ku eller klær?

Mens kyrne i fjøset til Frk Igulstad blir kalt klimaverstinger, har konsekvensene av gratis retur av klær fått lov til å gå under radaren. Helt til TV2 avslørte de sjokkerende utslippene fra klesindustrien.

Dato: 28. februar 2022

Tekst: Mariann Tveter

Tor Lindseth

Endelig fikk Frk Igulstad, som har 30 flotte «damer» i fjøset, bekreftelsen på at klær er en større klimaversting enn kyr. Metan-gassen fra kua blir bare som en liten fis å regne sammenliknet med det klimaavtrykket omsetningen av klær står for. 

Kledd naken for åpent kamera

Marianne Hermansen Meidell (38), fra Igulstad gard på Løten, er ammeku-bonde. Det betyr at kjøttskam, klimaversting og spis mindre kjøtt i mange år har vært en del av den unge bondens hverdag.

Da faktaprogrammet TV2 hjelper deg sendte «Den lange klesreisen» 10. februar, ble utslippene fra klesindustrien ettertrykkelig dokumentert.

I tillegg sammenliknet programmet funnene av utslipp opp mot klimaavtrykket kua setter. Mange TV-seere satte kaffen i halsen og sattt sjokkerte tilbake i sofaen. Marianne ble bare lettet.  

Boblejakka som fikk sett verden

I programmet bestilte TV2 et utvalg klær fra Zalando, en av de mest populære nettbutikkene. Butikken reklamerer med gratis retur om klærne ikke faller i smak. T-skjorter, sokker og en grønn boblejakke var blant bestillingen TV2 la inn hos nettbutikken.

Da klærne kom på døra,  merket TV2 plaggene de returnerte. Dette for å kunne spore reiseruta. Den grønne boblejakka havnet først på et lager i Sverige, før den ble transportert videre til Tyskland. Deretter ble den kjøpt av en kunde i Finland som etter kort tid returnerte plagget til Tyskland. Nord i Spania ble neste stopp for den samme jakka. Igjen ble den returnert. Denne gangen til et lager i Barcelona.

Akkurat i øyeblikket befinner den grønne boblejakka seg i Tsjekkia etter å ha reist til sammen 10 000 kilometer. 

Ammekubonde Marianne

«Return to sender»

På den 10 000 kilometer lange reisa kan boblejakka notere seg for åtte tonn utslipp. Det tilsvarer rundt 2 000 hamburgere. Det setter jo kjøttproduksjon i et helt nytt perspektiv.

De returnerte t-skjortene og sokkene ligger fremdeles på et lager i Polen. Dette er så rimelige produkter at det sikkert blir billigere å kaste dem framfor å returnere dem i håp om å selge dem videre.

Hele ni av ti nordmenn handler på nett. Seks av ti forsendelser blir returnert, viser statistikk.

Selv om klesgiganten Zalando har satt seg tydelige klimamål, tilbyr de som sagt gratis retur av varer. Konsekvensene er at kundene bestiller flere størrelser av samme plagg, for deretter å returnere det som ikke passer. Det er jo gratis for dem. Men ikke for moder jord.

Ammekubonde Marianne

Som å importere torsk til Lofoten

Samtidig som vi fråtser i klær, har Norge underskudd på storfe.

Det betyr at vi kan sikre oss mot å fryse, men vi kan ikke lenger ta for gitt å bli mette. Mens norsk kulturlandskap er i ferd med å utvikle seg til et villniss, importerer vi storfe vi kan produsere tryggere og mer klimavennlig selv.

Damene i fjøset til Frk Igulstad er et skoleeksempel på kvaliteten i norsk kjøttfe-produksjon. Fra kuene kom til gards for tre år siden og fram til nå har ingen av dem hatt behov for antibiotika.

På menyen står kortreiste, fornybare grasressurser som Norge har plenty av. Kun ett kilo kraftfôr får de aller yngste firbeinte på deling hver dag. Med andre ord fôrer Marianne med over 99 prosent norskprodusert og fornybart gras. 

Helgekos med kjøttfe-biffer

Mens «grass feed beef» eller på godt norsk «grasfôret kjøtt» er internasjonalt anerkjent og etterspurt, vet norske forbrukere nesten ikke hva en ammeku er.

Derfor sliter også denne delen av norsk landbruk med dårlige inntjening. Ammeku eller kjøttfe, som det også kalles, er ei ku som produserer kjøtt og ikke melk. Kalven går med mora og forsyner seg av mjølka fra juret. På den måten får den en god start i livet og vokser til gode biffer til glede for det norske folk.

Lørdag kveld spiste jeg «Cote de boeuf» av kjøttfe. Marmorert, saftig og mørt som bare rakker’n. Anbefales. Jeg skulle ønsker flere fikk øynene opp for denne helgekosen.

Men det forutsetter at noen forteller forbrukern hvorfor dette er himmer’n og at det blir mulig å få tak i nok grasfôret norsk kjøtt.  

Biff mot klær

Selv om mange fremdeles gjør kuene til Frk Igulstad til syndebukker i klimadebatten, kan vi andre som kjøper mindre klær og bruker dem lenger nyte en kortreist biff fra Mariann helt uten skam. Bon appétit!

Følg gjerne hverdagen til Marianne på Instagram @frk_Igulstad

© Copyright Heimkunnskap

Endelig fikk Frk Igulstad, som har 30 flotte «damer» i fjøset, bekreftelsen på at klær er en større klimaversting enn kyr. Metan-gassen fra kua blir bare som en liten fis å regne sammenliknet med det klimaavtrykket omsetningen av klær står for. 

Kledd naken for åpent kamera

Marianne Hermansen Meidell (38), fra Igulstad gard på Løten, er ammeku-bonde. Det betyr at kjøttskam, klimaversting og spis mindre kjøtt i mange år har vært en del av den unge bondens hverdag.

Da faktaprogrammet TV2 hjelper deg sendte «Den lange klesreisen» 10. februar, ble utslippene fra klesindustrien ettertrykkelig dokumentert.

I tillegg sammenliknet programmet funnene av utslipp opp mot klimaavtrykket kua setter. Mange TV-seere satte kaffen i halsen og sattt sjokkerte tilbake i sofaen. Marianne ble bare lettet.  

Boblejakka som fikk sett verden

I programmet bestilte TV2 et utvalg klær fra Zalando, en av de mest populære nettbutikkene. Butikken reklamerer med gratis retur om klærne ikke faller i smak. T-skjorter, sokker og en grønn boblejakke var blant bestillingen TV2 la inn hos nettbutikken.

Da klærne kom på døra,  merket TV2 plaggene de returnerte. Dette for å kunne spore reiseruta. Den grønne boblejakka havnet først på et lager i Sverige, før den ble transportert videre til Tyskland. Deretter ble den kjøpt av en kunde i Finland som etter kort tid returnerte plagget til Tyskland. Nord i Spania ble neste stopp for den samme jakka. Igjen ble den returnert. Denne gangen til et lager i Barcelona.

Akkurat i øyeblikket befinner den grønne boblejakka seg i Tsjekkia etter å ha reist til sammen 10 000 kilometer. 

Ammekubonde Marianne

«Return to sender»

På den 10 000 kilometer lange reisa kan boblejakka notere seg for åtte tonn utslipp. Det tilsvarer rundt 2 000 hamburgere. Det setter jo kjøttproduksjon i et helt nytt perspektiv.

De returnerte t-skjortene og sokkene ligger fremdeles på et lager i Polen. Dette er så rimelige produkter at det sikkert blir billigere å kaste dem framfor å returnere dem i håp om å selge dem videre.

Hele ni av ti nordmenn handler på nett. Seks av ti forsendelser blir returnert, viser statistikk.

Selv om klesgiganten Zalando har satt seg tydelige klimamål, tilbyr de som sagt gratis retur av varer. Konsekvensene er at kundene bestiller flere størrelser av samme plagg, for deretter å returnere det som ikke passer. Det er jo gratis for dem. Men ikke for moder jord.

Ammekubonde Marianne

Som å importere torsk til Lofoten

Samtidig som vi fråtser i klær, har Norge underskudd på storfe.

Det betyr at vi kan sikre oss mot å fryse, men vi kan ikke lenger ta for gitt å bli mette. Mens norsk kulturlandskap er i ferd med å utvikle seg til et villniss, importerer vi storfe vi kan produsere tryggere og mer klimavennlig selv.

Damene i fjøset til Frk Igulstad er et skoleeksempel på kvaliteten i norsk kjøttfe-produksjon. Fra kuene kom til gards for tre år siden og fram til nå har ingen av dem hatt behov for antibiotika.

På menyen står kortreiste, fornybare grasressurser som Norge har plenty av. Kun ett kilo kraftfôr får de aller yngste firbeinte på deling hver dag. Med andre ord fôrer Marianne med over 99 prosent norskprodusert og fornybart gras. 

Helgekos med kjøttfe-biffer

Mens «grass feed beef» eller på godt norsk «grasfôret kjøtt» er internasjonalt anerkjent og etterspurt, vet norske forbrukere nesten ikke hva en ammeku er.

Derfor sliter også denne delen av norsk landbruk med dårlige inntjening. Ammeku eller kjøttfe, som det også kalles, er ei ku som produserer kjøtt og ikke melk. Kalven går med mora og forsyner seg av mjølka fra juret. På den måten får den en god start i livet og vokser til gode biffer til glede for det norske folk.

Lørdag kveld spiste jeg «Cote de boeuf» av kjøttfe. Marmorert, saftig og mørt som bare rakker’n. Anbefales. Jeg skulle ønsker flere fikk øynene opp for denne helgekosen.

Men det forutsetter at noen forteller forbrukern hvorfor dette er himmer’n og at det blir mulig å få tak i nok grasfôret norsk kjøtt.  

Biff mot klær

Selv om mange fremdeles gjør kuene til Frk Igulstad til syndebukker i klimadebatten, kan vi andre som kjøper mindre klær og bruker dem lenger nyte en kortreist biff fra Mariann helt uten skam. Bon appétit!

Følg gjerne hverdagen til Marianne på Instagram @frk_Igulstad

© Copyright Heimkunnskap

Få Takk for Maten! rett i innboksen mandag kl. 9

Ukas innhold

Ukas råvarer

Ukas norske råvarer i sesong

Les mer
Ukas spørsmål

Coop svarer på ukas spørsmål!

Les mer
34k følgere

Uventet resultat!

Les mer