Er det melka eller hylla som blir dyrere?

Det spiller ingen rolle hvor mye vi betaler for maten. Bonden får ikke én øre mer. Sannheten er at når maten blir dyrere, får bonden mindre.I 1992 fikk bonden 3,53 kroner per liter melk. Tredve år senere får bonden 5,29 kroner for samme liter’n! Men vi må faktisk betale rundt 37 kroner for 1,75 liter.Det betyr at de mellom bonde og bord ganger med nesten fire.Hvorfor skal vi da betale enda mer?På 90-tallet bygde dagligvarekjedene sine egne distribusjonslagre. Da begynte de å tjene penger på varene inn i butikk og ut av butikk. Men mye vil ha mer. De innførte…

Les mer

Oljemarinert fattigdom!

Samtidig som avkastningen på oljefondet sine 12 000 milliarder var all time high i 2021, gidder vi ikke å investere i matproduksjon til egen befolkning. Det kan jo andre land gjøre for oss. Mens 821 millioner mennesker rundt om i verden sulter, importerer vi til og med mat vi kan produsere selv. Det betyr at vi utnytter andre lands landbruksarealer for å tjene én krone her og én krone der. Selv det norske statsbudsjettet bærer preg av manglende matberedskap. Av svimlende 1500 milliarder kroner i 2022, har regjeringen bevilget 18 mrd til landbruk. Det betyr at matbudsjettet er på 1,1…

Les mer

Ny matskatt fra Meny!

Selv om Meny reklamerer med lokalmat og matskatter fra Norge, importerer de smør fra Danmark. Akkurat som kanskje verdens fineste melk ikke er en av våre viktigste matskatter? Samtidig som vi er 100 prosent selvforsynt med råvaren norsk melk, bruker også den norske bonden svært lite antibiotika. Likevel importerer NorgesGruppen smør som er produsert med mer enn fem ganger så høyt antibiotika-forbruk. Det betyr at Norges største dagligvarekjede bryr seg filla om den norske bonden og den norske folkehelsa. Med andre ord sier NorgesGruppen ja til verdens største helsetrussel: Antibiotikaresistente bakterier. Dermed kryper disse bakteriene stadig nærmere kjøkkenbenken vår for…

Les mer

Er det snart vanlig potet sin tur, BAMA?

Samtidig som BAMA forteller oss at vi bare vil spise pene poteter, er det også de som bestemmer hvilke poteter vi får kjøpt. Selvfølgelig blir vi lurt! Vi blir lurt til å tro at alle poteter som kommer opp av norsk jord er strømlinjeformet med en størrelse på mellom 43 og 55 millimeter i diameter. BAMA styrer det norske potet-markedet med jernhånd. Derfor selger BAMA de små, gassede, franske amadine-potetene til 66 kr per kilo, mens den norske bonden ikke engang får betalt for de små potetene de leverer. Det handler kun om penger! Selv om de kunne solgt de…

Les mer

Bruker du fremdeles faks på jobb?

Samtidig som to bønder legger ned gårdsbruket sitt hver eneste dag, sørger Einar Borg og de resterende bøndene i Norge for at matjorda blir holdt i hevd. Det betyr at mer mat til Norges befolkning må produseres på færre hender. Einar produserer potet og korn på 2400 mål. Derfor har Einar investert 15 millioner kroner i maskiner og utstyr for å produsere mat på bordet til det norske folk. I dag er norsk landbruk high tech, eller med andre ord presisjonslandbruk. Mindre utslipp og mer mat per dekar. Det faller enkelte tungt for brystet at Einar skal ha det bra…

Les mer

3,3 kilo poteter for 33 øre!

3,3 kilo poteter for 33 øre! Hver gang du kjøper én liter akevitt til 640 kroner på polet, forsyner Staten seg med 324 kroner i avgift. Mens potetdyrkerne, som produserer 3,3 kilo potet per liter akevitt, blir avspist med 33 øre. 33 øre!?! Smak litt på det. De resterende 315,67 kroner tilfaller produsenter og salgsledd. Administrerende direktør Ingeborg Flønes i Hoff Industrier, som brenner potetspriten, påstår at dette er bærekraftig sirkulærøkonomi. Selvfølgelig kan dette aldri bli bærekraftig. Når det koster 1 krone og 50 øre å produsere en kilo potet før lønn, investeringer og avskrivninger forstår de fleste at potetdyrkerne…

Les mer

Norske, frekke Trine Eilertsen poteter!

Norske, frekke Trine Eilertsen poteter! I fjor høst kritiserte ansvarlig redaktør i Aftenposten, Trine Eilertsen, norske potetdyrkere. Eilertsen mente at de norske potetdyrkerne ikke var i stand til å møte konkurransen fra sine franske kollegaer. Derfor begynte jeg å lete etter de norske, frekke potetene Eilertsen etterspurte. Det var ikke vanskelig å finne kassevis med norske Trine Eilertsen poteter. Eneste forskjell på de små, søte franske og de søte, små norske er groer. Det betyr at franske poteter er gasset med antigrobehandling. Noe som selvfølgelig bidrar til lengre holdbarhet. I Norge er det forbudt å gasse poteter. Mulig det kan…

Les mer

Går du i fella?

Samtidig som den norske bonden må kaste tonnevis av poteter, som kommer opp av jorda med feil størrelse, importerer BAMA poteter fra Israel og Frankrike med riktig størrelse.

Les mer

Personer nådd: 20 027 104

Personer nådd: 20 027 104

Personer nådd: 20 027 104

Personer nådd: 20 027 104

Personer nådd: 20 027 104

Personer nådd: 20 027 104

Personer nådd: 20 027 104

Personer nådd: 20 027 104

Personer nådd: 20 027 104

Personer nådd: 20 027 104

Uventet resultat!

Les mer

Personer nådd: 20 027 104

Helt kål umulig å forstå?

Les mer

Personer nådd: 20 027 104

Det er tomt. Hilsen MENY!

Les mer

Personer nådd: 20 027 104

Når må vi legge barna våre sultne, Coop?

Les mer

Personer nådd: 20 027 104

Når penga blir en trussel!

Les mer

Personer nådd: 20 027 104

Kan kua forsvare Norge i krig?

Les mer

Personer nådd: 20 027 104

Hvilket brød blir dyrere, Sandra?

Les mer

Personer nådd: 20 027 104

Er vi rustet for krisa?

Les mer

Personer nådd: 20 027 104

Endelig endrer Equinor kurs!

Les mer

Personer nådd: 20 027 104

Noe er riv ruskende galt!

Les mer

Personer nådd: 20 027 104